• Tâmplăria - stabileşte contactul cu lumea exterioară...
  • ...dar în acelaşi timp este şi o barieră între mediul exterior şi cel interior.
  • Ne protejează de frig, de căldură, de praf, de infractori, estompează zgomotul...
  • ...dar este şi un element decorativ atât în designul interior, cît şi la faţadele exterioare.

Accesorii


În ţările occidentale noţiunea de fereastră cuprinde atât tâmplăria, cît şi pervazele exterioare - interioare, în anumite zone plasa şi grila de aerisire. Din păcate, noi oferim tâmplăria în bucăţi, geamul echipat cu accesorii.

Plase de ţânţari

pervaz interior

Poate să fie fixă, cu deschidere simplă tip rulou, sau tip plise. Primele două variante sunt mai simple şi mai ieftine, manipularea lor este puţin mai greoaie (îndeosebi la cele fixe), în schimb întreţinerea şi reparaţia lor este mai uşoară datorită posibilităţii de demontare. Cele tip rulou sunt mai scumpe, dar mai durabile şi cu o manipulare simplă. Plasa tip plise este puțin mai scump, însă durabilă și foarte ușor manevrabilă. Se pot executa ca verticale sau în mare parte orizontale.

Plasa propriu zisă este din fibre de sticlă, de culoare gri deschis, culoarea chenarului de aluminiu şi ale elementelor de plastic pot fi albe sau maro. Cele maro se montează pe tâmplăriile cu exteriorul în imitaţie de lemn, indiferent de nuanţă.

Pervaze interioare

Materialul pervazelor interioare este din PVC dur, cu mai multe camere, este alb sau maro foliat. De obicei folia pervazelor se potriveşte cu cea ale ferestrelor. Lăţimea lor porneşte de la 150 mm şi creşte cu cite 50 mm, pînă la 500 mm. Se montează aproape întotdeauna sub tocul ferestrei, pierzându-se astfel 10 – 40 mm din lăţime. Se poate prinde pe toc, care este varianta mai simplă şi ieftină, însă este preferabil să se folosească adaptorul de prag. După montaj i se aplică o pereche de capace albe sau maro, funcţie de culoarea pervazului.

pervaz interior

Pervaze exterioare

pervaz exterior

Pervazele exterioare sunt din aluminiu sinterizat în alb sau maro. Se pot comanda și vopsite în nuanțe apropiate de foliile folosite la profile. La ferestrele înfoliate pe exterior se folosesc de obicei cele maro. Lăţimea lor variază între 70 şi 310 de mm, se pot aplica pe toc sau (preferabil) pe adaptor.

Montajul corect

  • 1 sticlă
  • 2 toc fereastră
  • 3 pervaz interior
  • 4 pervaz exterior
  • 5 adaptor perete

Grila de aerisire

Asigură aportul de aer proaspăt. Deoarece ferestrele termopan izolează foarte bine, trebuie să se implementeze un sistem de aerisire, îndeosebi la apartamente. Aceste grile sunt ori automatizate, care reglează volumul de aer proaspăt funcţie de umiditatea interioară (AERECO), sau manuale. Ambele tipuri au posibilitatea de a se închide.

Reduc riscul de apariţie al condensului şi implicit al mucegaiului, însă scad capacitatea de izolare a tâmplăriei.

Se propune existența unui sistem de ventilație separat, de introducere de aer proaspăt și de evacuare al celui viciat.

aerisitor